WordPress σε Raspberry Pi

Δεν είναι κάτι κρυφό ότι το παρόν ιστολόγιο ‘τρέχει’ από το σπίτι μου, άλλωστε το αφήνω να εννοηθεί στην πρώτη σελίδα, τώρα το έβαλα και στο footer.

Το ΠΩΣ όμως τρέχει είναι ένα δύσκολο, τεχνολογικά, εγχείρημα το οποίο όταν το είχα πρωτο-επιχειρήσει μισοήξερα τι έκανα και βγήκε λίγο τουρλουμπούκι (σε επίπεδο server και configuration πάντα).

Το θέμα τότε ήταν ότι τα είχα καταφέρει όμως και είχα φυσικά βγάλει το αντίστοιχο αρθράκι για να το γιορτάσω.

Έλα όμως που στα πλαίσια της βελτιστοποίησης (των πάντων!?) ήθελα να το τρέξω στην πιο σύγχρονη έκδοση της PHP (της γλώσσας προγραμματισμού που βασίζεται το WordPress).

Οπότε το ψάχνω από εδώ, το ψάχνω από εκεί, και…

Βρίσκω τον παρακάτω οδηγό:

https://ianmorrisondev.co.uk/running-a-live-web-server-on-a-raspberry-pi-from-home/

https://www.eeinn.co.uk/running-a-live-web-server-on-a-raspberry-pi-from-home/

Ο οποίος είναι ΑΠΛΑ Θ-Ε-Ϊ-Κ-Ο-Σ.

Τα εξηγεί όλα με το νι και με το σίγμα, δίνει τα βήματα με τη σωστή σειρά, είναι καλογραμμένος, έχει τις σωστές εντολές και γενικά είναι υπερ-βοηθητικός.

Γιατί το να βρεις τον κατάλληλο οδηγό για Linux σε αυτή τη ζωή τη δόλια είναι σα να ψάχνεις καλό καρπούζι. Δε πα να το χτυπάς από εδώ και από εκεί, αν δεν το ανοίξεις και το δοκιμάσεις, δεν μπορείς να ξέρεις πως θα είναι!

1η προσπάθεια να τον ακολουθήσω: Αποτυχημένη

Μα καλά, τόση ώρα δεν τον εκθείαζες ρε φίλε;

Ναι, ΑΛΛΑ άλλος ένας χρυσός κανών του Linux είναι ότι:

Τα πάντα παίζουν σχεδόν πάντα με τη δεύτερη προσπάθεια (τουλάχιστον).

Linux Golden Rule

ΜΙΑ βλακεία να κάνεις (όπως και έκανα, με τη Βάση Δεδομένων), πάει όλη η προσπάθεια στράφι.

Τουλάχιστον όμως βρήκα ένα τρόπο να βγάλω όλες τις παρατηρήσεις από το διαχειριστικό του WordPress, συμπληρώνοντας κάπως τον οδηγό με κάποια ‘πειράγματα’ στο hosts file του server.

Aaaaaanyway!

Έπαιξε για περίπου 2-3 24ωρα η φάση, ανέβασα και την playlist του Dmitri Shostakovich και χάρηκα αλλά κολλούσε το raspberry μου και έπεφτε όλο το site όταν ζοριζόταν.

2η προσπάθεια να τον ακολουθήσω: Success!

Αφού έμαθα από τα (το) λάθη (ος) μου και ξαναπροσπάθησα χωρίς να βάλω τον Ubuntu Server 64-bit αλλά τον 32-bit (1gigabyte μνήμη γάρ), εξεπλάγην ευχάριστα:

  • Όταν έβαλε μόνο του php 8.0.8 (αντί για 7.4.3 στην πρώτη προσπάθεια!)
  • Όταν έπαιξε χωρίς προβλήματα σχεδόν από την αρχή
  • Όταν το backup μου επανήλθε εξ’ ολοκλήρου

Άλλαξα παραπάνω από μία μεταβλητές στη νέα προσπάθεια, άρα δεν ξέρω τί από όλα που έκανα έπιασε τελικά, αλλά όπως και να έχει έπαιξε και παίζει και θα παίζει ελπίζω στο διηνεκές.

Οπότε φίλες και φίλοι φιλοξενείστε πλέον στο ίδιο hardware αλλά σε νέο server από όλες τις απόψεις, ο οποίος όχι μόνο έχει αυξήσει αποκρισιμότητα και ταχύτητα στο site αλλά τρέχει και όλες τις τελευταίες εκδόσεις των πραγμάτων που χρειάζεται το WordPress για να δουλέψει.

Χαρές και πανηγύρια λοιπόν στο σπιτικό μας, θα το γιορτάσουμε με ένα γενναίο backup που θα μας καλύψει για κάνα εξάμηνο, γιατί μετά από όσα περάσαμε (συγκεκριμένα το κόλλημά μου στον Η/Υ για 3 μέρες και το ανελέητο troubleshooting με το Linux), η υπομονή του υπόλοιπου σπιτικού ψιλό εξαντλήθηκε.

Thank You Ian Morrison!

(του έστειλα και συγχαρητήριο μήνυμα, πρωτάκουστο για μένα!!)