Ναι, δεν μπορώ να το αποφύγω, θέλω να μιλήσω και θα το κάνω!
Θέλω να πω για τα Raspberry Pi εκεί έξω και τις δυνατότητές τους, τη δύναμη που σου δίνουν και τη χαρά της δημιουργίας.
Για όσους δεν γνωρίζουν, το Raspberry Pi είναι ένας υπολογιστής που χωράει στην παλάμη ενός χεριού, παρ’ όλα αυτά έχει επεξεργαστή, μνήμη, φουλ δικτύωση (ethernet – wifi – bluetooth) 4 usb, βγάζει hdmi και δέχεται κάρτες μνήμης τύπου microSD (όπως τα κινητά).
Τα παραπάνω απαιτούν τροφοδοσία μέσω ενός φορτιστή ωσάν κινητού τηλεφώνου και είναι απολύτως ήσυχα, εφόσον δεν έχουν κινούμενα μέρη και δεν συνδέσετε κανένα εξωτερικό σκληρό (καλά, σιγά τη φασαρία!) και κοστίζουν σύνολο από 50 (για παλιότερο) έως βία 100 ευρώ (τελευταίο)!
Γενικώς ξεκίνησα τις περιπέτειές μου με τα Pi εδώ και λίγα χρόνια αλλά τα έχω αγαπήσει τόσο πολύ που έχω 2 στο σπίτι και ένα από αυτά είναι ικανό να σηκώσει ολόκληρο το παρόν site χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι στιγμής.
Καλά, υπερβολές! Χωρίς κανένα πρόβλημα επειδή ασχολήθηκα 1-2 βδομάδες και μου βγήκαν τα μάτια να ακολουθώ τον ένα και τον άλλο οδηγό στο ίντερνετ και να κάνω troubleshooting σε linux να πούμε, κάτι που δεν είναι σίγουρα για τον καθένα εκεί έξω!
ΠΑΝΤΩΣ, το σημαντικό είναι ότι ΓΙΝΕΤΑΙ!
Και γίνονται και πολλά άλλα! Πάρτε μία γεύση εδώ:
https://pimylifeup.com/
Αυτό το site νομίζω με έσωσε στο τέλος (και η φαντασία μου λιγάκι θέλω να πιστεύω) από το να τα παρατήσω τελείως όταν το project να βάλω WordPress στο Pi πήγαινε κατά διαόλου!
Γιατί όπως και σε κάθε project, υπάρχει η πιθανότητα κάποια στιγμή όλα να πάνε στραβά, τόσο που να μην πιστεύεις ότι θέλει να βγει το ρημάδι!
Συμβουλή: Sleep on it! (Ελληνιστί: Κοιμήσου!)
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του ύπνου είναι γνωστές και απαράμιλλες ειδικά για τη λύση ενός προβλήματος που μπορεί να σε απασχολεί καιρό. Κυριολεκτικά η λύση μπορεί να εμφανιστεί με τρόπο σχεδόν μαγικό μετά ή και κατά τη διάρκεια ενός καλού ύπνου!
Ξέφυγα, κατά το σύνηθες, από το θέμα μου…
Λοιπόν αν θέλετε να μπείτε σε περιπέτειες και έχετε μία ιδέα από WordPress, μπορείτε να το κάνετε κι εσείς το πείραμα. Θα χρειαστείτε μόνο:
- Από hardware:
- Το Raspberry Pi (συστήνεται πάντα το τελευταίο μοντέλο και πάνω από 32GB κάρτα)
- Ένα router το οποίο να δίνει τη δυνατότητα με κάποιο τρόπο να μετατρέπετε τη δυναμική ip του σπιτιού σας σε κάποιο στατικό domain όπως example.something.net (υπάρχουν υπηρεσίες που το κάνουν αυτό με μικρό κόστος)
- Το καλώδιο που θα συνδέει τα δύο παραπάνω 🙂
- Από software:
- Το λειτουργικό για το Pi (προτείνεται πάντα το Raspbian, μόνο με desktop!)
- Έναν web server τύπου Apache
- Έναν εξυπηρετητή για Βάσεις Δεδομένων όπως η MariaDB
- Την php γιατί εκεί βασίζεται το WordPress
- Το ίδιο το WordPress
- Από προσωπικά στοιχεία:
- Χρόνο και υπομονή
- Ψυχραιμία
- Οδηγούς τύπου: https://pimylifeup.com/raspberry-pi-wordpress/
- Λίγες γνώσεις από linux
Τώρα γιατί να τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί μπορεί να θέλετε τον απόλυτα προσωπικό σας χώρο στο διαδίκτυο, γιατί μπορεί να το έχετε σαν επάγγελμα, ή απλά for the fun of it!
Για μένα πάντως ήταν η χαρά της δημιουργίας πάνω απ’ όλα!
Να φτιάχνεις κάτι βρε παιδί μου με μεράκι από σχεδόν τίποτα, με απλά υλικά και πολύ αγάπη, όπως μια ωραία σμεουρόπιτα! 🙂
Βέβαια στην περίπτωσή μου δεν ήμουν καμία παρθένα, είχα ήδη το tzanisdimitris.wordpress.com (προς κατάργηση, για την ώρα παίζει ακόμα!) το οποίο έπρεπε να κάνω και ολόκληρο migrate, οπότε είχα και άλλα προβλήματα, αλλά και εμπειρία πάνω στο θέμα. Επίσης έχω ήδη 2 Pi οπότε και από εκεί κάτι ήξερα.
Αλλά πέρα από τα παραπάνω, αν ξεκινήσετε από το απόλυτο 0 μπορεί να είναι και καλύτερα, γιατί οι οδηγοί είναι σαφείς και πλήρεις κατά το μεγαλύτερο μέρος τους.
Θέλω να ρωτήσω κιόλας γενικότερα.
Τι φάση με τους οδηγούς μέσω YouTube;
Ή κανείς δεν διαβάζει πλέον ή εγώ δεν τους χωνεύω απλά; Άλλο ένα review ρε παιδί μου, μιας κάρτας γραφικών ξέρω γω, άλλο όμως να μιλάς για εντολές στο linux ή να δίνεις συμβουλές για το στήσιμο ενός site.
Καταρχήν δεν μπορείς να κάνεις copy paste τα λόγια!
Κατά δεύτερον για να καταλάβεις πρέπει να είσαι συνέχεια σε φάση pause unpause που είναι εκνευριστικό.
Και τέλος δεν ξέρεις αν θα πρέπει να έχεις τη φάτσα του “οδηγού” μπροστά οπότε να βλέπεις τις εντολές που γράφει ή από πίσω οπότε να τις ακούς και άντε να βγάλεις άκρη!
Αυτά, ελπίζω να σας έπεισα για την αναγκαιότητα ενός Raspberry Pi σε κάθε σπίτι, δια πάσα νόσον και πάσαν μαλακίαν που έλεγαν και οι παλιότεροι, για τον κάθε DIY’er εκεί έξω που σέβεται τον εαυτό του!…
Καλά, δεν τα πουλάω κιόλας, αλλά εύχομαι στον καθένα σας τέτοιου είδους διασκεδάσεις, αν το έχετε με το είδος! 😉
[…] καταφέρει όμως και είχα φυσικά βγάλει το αντίστοιχο αρθράκι για να το […]