Βελτιστοποίηση

Είναι μία χίμαιρα, ένα μυθολογικό τέρας που κυνηγάς και στο τέλος σε τρώει;

Γειάααα, εγώ είμαι! Επιβίωσα από 40 κύματα, μετακομίσεις εν μέσω Covid, προβλήματα με ρεύματα, προβλήματα με ίντερνετ, γενικώς προβλήματα και πολύ προβληματίστηκα!

Πολύ δύσκολη φάση περάσαμε, οικογενειακώς, την οποία για κανένα λόγο δεν αναπαράγω, μη μαυρίσω το στρουμφοχωριό τώρα που ετοιμάζεται για διακοπές και είναι στις χαρές του!

Αλλά θέλω να πω πέντε πράγματα για τη βελτιστοποίηση, να αναλύσω πως βρίσκεται ένα κλικ πιο κάτω από την τελειότητα αλλά ένα πιο πάνω από τη συμμετρία, όσον αφορά την αναζήτησή της, πως μπορούμε να την πετύχουμε και πως μπορούν όλα να χαθούν σε μία μέρα!

Γενικά ο θυμόσοφος λαός λέει ότι “Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο” αλλά μάλλον ο εχθρός του καλού είναι απλά το κακό ή το μέτριο και ας τελειώνουμε με αυτό το καρότο της βελτιστοποίησης κάποια στιγμή.

Δεν λέω να μην προσπαθούμε να βελτιώνουμε τις ζωές μας ή να κυνηγάμε το καλύτερο αλλά να έχουμε πάντα υπ’ όψιν ότι υπάρχουν και οι αστάθμητοι παράγοντες στη ζωή αυτή που μπορεί να σε φέρουν πάλι σε ένα σημείο 0 χωρίς να το καταλάβεις!

Γενικώς μπορείς να κυνηγάς το καλύτερο ή το βέλτιστο με διάφορες μεθόδους, όπως η αυτό-βελτίωση όπως τη νοεί καθένας, η συμμετρικότητα, αν πιστεύει κανείς σε τέτοια πράγματα, η πίστη σε κάποια θρησκεία ή ακόμα και στα ζώδια.

Το να πιστεύεις δηλαδή σε κάτι σου δίνει μία αίσθηση ότι τα πράγματα πάνε γενικώς προς το καλύτερο γιατί η ζωή βασίζεται σε κανόνες, γραμμένους ή άγραφους.

Το να μην πιστεύεις σε τίποτα σου δίνει μια αίσθηση ματαιότητας η οποία δεν βοηθάει, αν και δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που να μην πιστεύει σε τίποτα, ούτε καν στην αξία του χρήματος π.χ., είναι στο DNA μας η πίστη σε κάτι, έστω κι αν αυτό είναι η πίστη προς τον εαυτό μας!

Οπότε δεν είναι θέμα ακριβώς προσπάθειας να κυνηγάς το βέλτιστο παρά μάλλον θέμα απλά ανθρώπινο!

Και πάμε στα ζόρικα τώρα…

Αν π.χ. λέμε τώρα έχει βελτιστοποιήσει ένα σπίτι όπως θεωρείς ότι καλύπτει τις ανάγκες σου, τι γίνεται αν αναγκαστικά πρέπει να φύγεις και μάλιστα στα γρήγορα; Θα ψάξεις να βρεις το βέλτιστο εναλλακτικό σπίτι θα πει ο αισιόδοξος! Πιο μεγάλο, πιο άνετο, με περισσότερα κομφόρ!

Κι αν το βρεις και σου αποδειχθεί κουσουράτο αφού το έχεις κλείσει τι γίνεται; Θα κοιτάξεις να λύσεις τα προβλήματα με τον βέλτιστο τρόπο θα σου πει πάλι ο αισιόδοξος!

Κι αν σου βγάλει και άλλα προβλήματα στην πορεία; Και τι θα γίνει με τα χρήματα, πόσα να δώσει κανείς εκτός budget για να πληρώνει αμαρτίες αλλονών;

Άαααα φίλε να είχες βελτιστοποιήσει τη ροή των χρημάτων σου να μην είχες πρόβλημα!

Βρε άει σιχτίρ από δω πέρα!

Το ηθικό δίδαγμα της παραπάνω ιστορίας (βγαλμένη από τη ζωή, πάντα!) είναι ότι δεν πάνε όλα κατ’ ευχήν, πάντα! Υπάρχουν περίοδοι που νιώθεις φτυσμένος από το Θεό να πούμε, υπάρχουν περίοδοι που είσαι απλά καλά και υπάρχουν φυσικά και περίοδοι που τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο!

Κάθε ανηφόρα έχει μετά κατηφόρα, συμφωνώ, αλλά και κάθε κατηφόρα έχει μετά και μία ανηφόρα και ας μην το ξεχνάμε. Το θέμα είναι οι καμπύλες αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλές στη ζωή αυτή τη δόλια για να μην μας πέφτουν βαριές οι αλλαγές!

Και για να τελειώσω από εκεί που το άφησα το θέμα στην αρχή, πιστεύω στη συμμετρία των πραγμάτων γενικότερα και ότι η βελτιστοποίηση έχει πολύ καλύτερες πιθανότητες από την τελειότητα να επιτευχθεί, για δεδομένες χωρο-χρονικές στιγμές.

Με διαφορετική διατύπωση, το θέμα είναι οι πισινές! Κράτα και καμία όχι μόνο όταν τα πράγματα πάνε από το καλό στο καλύτερο αλλά και όταν τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο!

Η πισινή είναι ότι τα πράγματα μπορεί να χαλάσουν ή να φτιάξουν το ίδιο απότομα με το όσο είναι καλά ή κακά αντίστοιχα και να είσαι προετοιμασμένος/η για παν ενδεχόμενο.

Και δεν μιλάω τόσο σωματικά ή χρηματικά ή υλικά γενικώς, αλλά ψυχολογικά κυρίως. Καλό θα ήταν να μη ζούμε μόνο στη φούσκα μας, όπως τα χρηματιστήρια, αλλά να βλέπουμε και παραέξω τι γίνεται και να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, τουλάχιστον θεωρητικά. Διότι αν ποτέ έρθει το πρακτικό κομμάτι, πρώτον δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα, γιατί θα είναι κάτι δουλεμένο, και δεύτερον θα μπορούμε πολύ καλύτερα να αντεπεξέλθουμε σε κάθε αναποδιά ή καλή τύχη που μας έρθει.

Πολλά πράγματα είναι θέματα ερμηνείας του νου, ο οποίος καθοδηγεί και το σώμα μας στην τελική.

Αλλά εντάξει, αντικειμενικά, ήταν πολύ δύσκολο ό,τι περάσαμε 🙂

Υ.Γ. Ναι, ναι για τον Covid λέω στην τελευταία πρόταση…NOT!

Υ.Γ. 2 Σίγουρα και ο Covid έκανε τα πάντα για όλους 5 φορές πιο δύσκολα…αντικειμενικά ήταν από τα πιο δύσκολα πράγματα το lockdown και αυτό φαίνεται και τώρα που το έχουν άρει, πως ο κόσμος έχει τρέλα να ξεσκάσει από όλο αυτό που έζησε…και έχει δίκιο!

Ένα σχόλιο

Απάντηση