ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

Ένα κακόγουστο ανέκδοτο ή μία ιδέα που υλοποιείται με σχέδιο;

Επικαιρότητα στη Θεσσαλονίκη αυτές τις ημέρες είναι το πρωτάθλημα του Π.Α.Ο.Κ., η διαιτησία που ‘στέρησε’ το Κύπελλο από τον Άρη και φαίνεται ότι έχουμε ‘ξεχάσει’ το βασικό θέμα που απασχολεί την πόλη από το…1988 (!) και μετά από 36 χρόνια αναμονής, υποτίθεται ότι θα παραδοθεί φέτος!

Για του λόγου το αληθές, και για να μάθουμε καταρχήν την ιστορία, διαβάζουμε από τη Wikipedia ότι:

Η πρώτη απόπειρα κατασκευής μετρό στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την τριετία 1986-1989, επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα. Το σχέδιο προέβλεπε το μετρό κάτω από το οδόστρωμα της οδού Εγνατία, αρχικά στο τμήμα μεταξύ της οδού Καυταντζόγλου και της Πλατείας Δημοκρατίας, με προοπτική ολοκλήρωσης του έργου το 1995. Μετά από σχετικές επιστημονικές μελέτες, στις αρχές Οκτωβρίου του 1988 το πρώτο τμήμα της κατασκευής, μήκους 650 μέτρων, ξεκίνησε στο τμήμα μεταξύ Πλατείας Συντριβανίου και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82

Φυσικά η πρώτη αυτή απόπειρα, όχι μόνο δεν απέδωσε καρπούς (και οπωσδήποτε δεν παραδόθηκε πότε, όχι το…1995 να πούμε!) αλλά έγινε και το γνωστό ανέκδοτο με την λεγόμενη ‘τρύπα του Κούβελα’.

Αλλά για να δείτε, βρε αχάριστοι, τι σημαίνει πρόοδος και τι υπομονή και επιμονή δείχνει αυτή η πόλη, το έργο:

ξεκίνησε να δημοπρατείται εκ νέου το 1992, με τη μέθοδο συγχρηματοδότησης με σύμβαση παραχώρησης. Η εμπειρία που αποκτήθηκε από την κατασκευή των γραμμών 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας, έδειξε ότι θα ήταν ασύμφορο να ολοκληρωθούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που πραγματοποίησε η πόλη λίγα χρόνια νωρίτερα και αποφασίστηκε η κατασκευή μιας εξ ολοκλήρου νέας γραμμής.

Τελικά, το 1998 υπογράφτηκε σύμβαση με την κοινοπραξία «Θεσσαλονίκη Μετρό». Όμως μέχρι το 2002 η κοινοπραξία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, καθώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) αρνιόταν για σχεδόν 1 δεκαετία κάθε συγχρηματοδότηση στο έργο αυτό, καθώς το θεωρούσε τότε τεχνικά ανέφικτο, λόγω του τεράστιου αρχαιολογικού έργου που θα χρειαζόταν να γίνει.

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C_%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82
Να πεις ότι δεν το είχαν ψυλλιαστεί το πράγμα;

Ότι δεν τα έλεγαν;

Ότι κάποιο λάκκο θα είχε η φάβα;

Ψέματα θα πεις!

Επίσης διαβάζουμε όμως ότι, επειδή είπαμε, είμαστε και επίμονοι κηπουροί, τον Σεπτέμβριο του 2003 αποφασίστηκε να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία τελικώς δέχτηκε τότε να το συγχρηματοδοτήσει.

Τους πείσαμε δηλαδή και πάλι, τα λαμόγια, τους ευκολόπιστους Ευρωπαίους, να ρίξουν και αυτοί λεφτά για το ατέρμονο έργο, που έμελλε και μέλλει να είναι το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.

Και αφού μάθαμε την ιστορία, πάμε στο δια ταύτα, δηλαδή το πότε θα το είχαμε στα χέρια μας, αφού εδώ και παραπάνω από 20 χρόνια θεωρητικά τα είχαμε βρει τα λεφτά και τον τρόπο, από τη μεγάλη μας εμπειρία με το μετρό της Αθήνας και γενικώς την κατασκευή μεγάλων έργων…(ποιος γελάει ρε;)

Και έχουμε:

  1. Οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν στα τέλη Ιουνίου του 2006, με την τοποθέτηση του εργοταξίου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης. Η περίοδος κατασκευής υπολογιζόταν αρχικά στα 6,5 χρόνια, με ολοκλήρωση του έργου τον Οκτώβριο του 2012, συμβολική ημερομηνία που θα συνέπιπτε με τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
  2. Τον Σεπτέμβριο του 2019 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ανακοίνωσε την περαιτέρω καθυστέρηση των εγκαινίων του έργου κατά 28 μήνες, από τον Δεκέμβριο του 2020 στον Απρίλιο του 2023.
  3. Στη συνέχεια, ο χρόνος παράδοσης της βασικής γραμμής (λόγω της καθυστέρησης από μία δικαστική προσφυγή), ανακοινώθηκε επίσημα ότι μετακυλίεται για τον Δεκέμβριο του 2023 αντί για τον Απρίλιο του 2023.
  4. Λίγο πριν τα εγκαίνια της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τον Σεπτέμβριο του 2023, έγινε γνωστό ότι η εμπορική λειτουργία του Μετρό αναμένεται να ξεκινήσει μετά το καλοκαίρι του 2024, και όχι τον Μάρτιο του 2024, καθώς η σύμβαση με την εταιρεία που θα διαχειρίζεται το Μετρό δεν είχε ακόμα υπογράφει.
  5. Οι σημερινές ανακοινώσεις κάνουν λόγο για παράδοση του έργου στην κυκλοφορία τον Νοέμβριο του 2024.

Άρα συμπεραίνουμε και από τα συμφραζόμενα του άρθρου της Wikipedia ότι έχουμε τις εξής ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΕΣ ημερομηνίες για την ολοκλήρωση του έργου:

  1. Οκτώβριος του 2012
  2. Δεκέμβριος του 2020
  3. Απρίλιος του 2023
  4. Δεκέμβριος του 2023
  5. Μάρτιος του 2024

Προφανώς αυτές είναι που έχουν παρέλθει. Μένουν οι επόμενες;

Φυσικά, εν’ όψει και των ευρωεκλογών, το αφήγημα της κυβέρνησης παραμένει στο Νοέμβριος του 2024. Για παράδειγμα, το παρακάτω δημοσίευμα της Liberal αναφέρει:

Το Μετρό προϋπολογισμού σχεδόν 2 δις ευρώ, βάσει σχεδιασμού, παραδίδεται από το γκρουπ Intrakat – ΑΚΤΩΡ το Νοέμβριο του 2024 και πρόκειται, σύμφωνα με τον κο Σταϊκούρα, για ένα από τα πιο σύγχρονα Μετρό στην Ευρώπη, αφού διαθέτει τα πλέον καινοτόμα συστήματα και τις πιο απαιτητικές προδιαγραφές ποιότητας, λειτουργικότητας και ασφάλειας.

https://www.liberal.gr/epiheiriseis/ta-mega-projects-5-dis-eyro-poy-anabathmizoyn-ti-boreia-ellada

Όμως, η Ελληνική Μετρό Α.Ε. δεν αναφέρει πουθενά στην επίσημη ιστοσελίδα της το Νοέμβριο, παρά λέει ότι:

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ελληνικό Μετρό Α.Ε., το έργο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του 2023.

https://www.emetro.gr/?page_id=18048

Wait, WHAT DA FUNK??

Ποιο 23 ρε παιδιά!

Ούτε στην επίσημη σελίδα τους δεν βάζουν το Νοέμβριο του 24 παρά έχουν μείνει σε παλιότερη προπαγάνδα μάλλον!

Ούτε καν το πρόσεξα στην αρχή, μα το Θεό!

Τέλος πάντων, ας δούμε όμως και τι λένε τα τοπικά μέσα:

Σε «χαλαρό» κλίμα φαίνεται να εξελίσσονται οι εργασίες στους σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς σε αρκετούς από αυτούς τα εργοτάξια θυμίζουν ακόμα «βομβαρδισμένο τοπίο» και δεν παραπέμπουν σε έργο Μετρό, σχεδόν τελειωμένο, το οποίο σε μερικούς μήνες θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία και θα μεταφέρει επιβάτες.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση και την Ελληνικό Μετρό Α.Ε., το μετρό Θεσσαλονίκης, δηλαδή η βασική γραμμή των 9,6 χιλιομέτρων με τους 13 σταθμούς, θα ξεκινήσει να λειτουργεί τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά οι πληροφορίες της Parallaxi αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται η έναρξη λειτουργίας του να καθυστερήσει μερικούς μήνες. Η Ελληνικό Μετρό επιμένει ότι τον Νοέμβριο το Μετρό Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για μία μικρή παράταση για τις αρχές του 2025.

https://parallaximag.gr/epikairotita/reportaz/aytopsia-me-rythmoys-chelonas-oi-ergasies-sto-metro-thessalonikis-tha-einai-etoimo-ton-noemvrio

Και έχουν δίκιο τα παιδιά της “Παράλλαξης”. Αξίζει να επισκεφτείτε τον τερματικό σταθμό στη Ν. Ελβετία, αν βρίσκεστε στην πόλη, ώστε να διαπιστώσετε ότι καμία σχέση με αυτούς που κόβουν εδώ και χρόνια τα κορδελάκια για να μας κοροϊδεύουν.

Και όταν λέω κοροϊδεύουν, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩ!

Υπάρχει κόσμος (εκτός Θεσσαλονίκης – ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε!) που πιστεύει ότι μετά από τόσα πόσα εγκαίνια η πόλη έχει Μετρό.

Και άντε να εξηγήσεις ότι ένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς, άπαξ και δεν ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ κανέναν, δεν είναι ΜΜΜ. Δεν υπάρχει δηλαδή, ακόμα και αν οι υποδομές είναι εκεί. Που δεν είναι ούτε αυτές, πέρα από ελάχιστες περιπτώσεις!

Και έχω απορίες:

  • Η Αθήνα δεν έχει αρχαία από κάτω;
  • Ως πότε θα πολιτικοποιείται / εργαλειοποιείται ένα έργο που απλά δεν έχει τελειώσει;
  • Πόση υπομονή πια να δείξει κανείς που ζει στην πόλη με αυτή την κατάσταση;
  • Και εν τέλει, αν δεν παραδοθεί το Νοέμβριο του 24, όπως λένε, πόση ανικανότητα και πόση κοροϊδία να αντέξουμε ακόμα, εμείς που ζούμε από κοντά το θέατρο του παραλόγου;

Καλά, έχω κι άλλες, κάπου διάβασα και για επεκτάσεις προς τα δυτικά το 2040 και με γύρισαν τα μυαλά να πούμε αλλά κάπου πρέπει κι εγώ να κλείσω το άρθρο.

Αλλιώς μπορώ να το γράφω αιώνια, ή τέλος πάντων για καμιά 12ετία, όσο περίπου έχει καθυστερήσει και το
…επίσημο…
Μετρό Θεσσαλονίκης!

6 Σχόλια

  1. Έχω και μια απορία, ποσό μπορεί να κοστίζει το εισιτήριο, αν ο οασθ είναι στα 0,90 αυτό δεν θα έχει τουλάχιστον 1,50€;;;; Θα κλαίμε αντί να γελάμε!

    • Νομίζω ότι πάνε για ομαδοποιημένο με ΟΑΣΘ. Και μην περιμένεις να πέσει ή να μείνει σταθερό τίποτα αχάριστε, απλά θα ανέβει προς τα πάνω…

Απάντηση