Ναι, ναι, αυτά του υπολογιστή που μας κάνουν τη ζωή καλύτερη (ή χειρότερη, αναλόγως) και μας βοηθούν να αλληλεπιδρούμε με το μηχάνημα.
Αν έχετε laptop μπορείτε ελεύθερα να μη συνεχίσετε, αφού όλα είναι ενσωματωμένα και οι επιλογές σας είναι το εξωτερικό ασύρματο ποντίκι, το οποίο χρησιμοποιείτε σχεδόν όλοι φαντάζομαι!
Αν όμως είστε φαν του desktop και θέλετε να πάρετε ιδέες, καλώ ήλθατε εν PC αδέλφια μου!
Ας αρχίσουμε από το πιο βασικό:
Πληκτρολόγιο
Τι ωραία θα ήταν να μπορούσαμε όλοι να έχουμε ένα τέλειο πληκτρολόγιο το οποίο να μας κάλυπτε όλες τις ανάγκες και να ήταν ειδικά φτιαγμένο για τα χέρια μας!
Αλλά φευ! Υπάρχουν τόσα εκεί έξω και τόσα λίγα που έχουμε δοκιμάσει που το κυνήγι της τελειότητας και εδώ αποδεικνύεται μάταιο.
Πολλοί προτιμούν την αίσθηση ενός μηχανικού (mechanical) keyboard με πολύχρωμα φωτάκια και το τέλειο πάτημα κτλ. και μπορεί να έχουν και δίκιο.
Αλλά εκτός του ότι είναι και λίγο πανάκριβα (τα καλά), προσωπικά με χαλάει ένα πράγμα…το ότι είναι flat!
Διότι προσωπικά είμαι happy camper με ένα παλιό αλλά δοκιμασμένο “σπαστό” πληκτρολόγιο της Microsoft, το εξής παρακάτω:
https://www.microsoft.com/en-gb/d/natural-ergonomic-keyboard-4000/8xlw43x19hnt
Η ιδιαιτερότητα των σπαστών είναι ότι σου χωρίζουν στα 2 το πληκτρολόγιο με μία διάταξη που σε βοηθά να μάθεις “τυφλό” σύστημα πιο άνετα, αφού το κάθε χέρι έχει τη σωστή θέση πάνω στο πληκτρολόγιο, οπότε θα το πρότεινα στον καθένα για αρχή και στη συνέχεια μπορεί να διαλέξει ό,τι καγκουριά άλλη θέλει από εκεί έξω!
Έχει και μαξιλαράκι για τους καρπούς ενσωματωμένο 🙂
Πάμε στο…
Ποντίκι
Μεγάλη υπόθεση για τον καρπό να έχετε ένα ποντίκι που να κουμπώνει καλά στο δεξί (ή αριστερό για τους μερακλήδες), ασχέτως από τα dpi που μπορεί να βγάλει.
Εγώ πάντως το έχω αγαπήσει αυτό που έχω σπίτι και μπορεί να βγάλει τα πολλά dpi (που μεταξύ μας δεν χρησιμοποιώ):
https://www.coolermaster.com/catalog/peripheral/mice/xornet/
από την άποψη της άνεσης στο χέρι, αλλά και ένα πιο φτηνό το οποίο μπορεί να μην είναι τόσο εργονομικό αλλά είναι τόοοοοοσο ήσυχο και το πήρα για τη δουλειά ακριβώς γι’ αυτό το λόγο και μέχρι τώρα με έχει βγάλει ασπροπρόσωπο:
Θα πρότεινα, γενικά, να δείτε από κοντά το κάθε ποντίκι πριν το πάρετε, ειδικά αν είστε χρόνια στο κουρμπέτι και θέλετε να περάσετε σε άλλο επίπεδο όσον αφορά την αλληλεπίδραση μαζί του αλλά και βασικά για να γλιτώσετε και κάνα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή πως το λένε τέλος πάντων!…
Χμ! Ενδιαφέρον που ξεκίνησα από το “πιο βασικό” ως το πληκτρολόγιο ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η…
Οθόνη
Δεν το ψυχαναλύσουμε το ζήτημα, ας πούμε ότι η οθόνη είναι και αυτή ισάξια στην ιεραρχία, ίσως επειδή για χρόνια δεν την αναβάθμιζα να μην την έχω και στη μεγαλύτερη υπόληψη.
Μέχρι που κι εγώ επιτέλους πέρασα στην εποχή του 1080p και είδα το φως μου! (καλά ρε μεγάλε το 4Κ δεν σου λέει τίποτα, έλεος!…Η αλήθεια είναι ότι δεν μου λέει, όχι, θέλω να παίζω και κάνα παιχνιδάκι χωρίς 1000 ευρώ κάρτα γραφικών να πούμε)
Το μεγάλο debate στις οθόνες είναι τι τύπο να αγοράσεις (και τι διαγώνιο, αλλά αυτή έχει να κάνει κυρίως με το οικονομικό);
Από ότι φαίνεται και από το αρθράκι δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, μάλλον έχει να κάνει με τις ανάγκες του καθενός.
Tip: Μην ψαρώνετε από τις curved σε χαμηλές διαγωνίους, προτιμήστε τις από 29” και πάνω. Για τα μάτια σας το λέω και έρχεται από ειδικό (όχι εμένα φυσικά) η συμβουλή.
Προσωπικά διάλεξα μία σχετικά φτηνή οθόνη για αναβάθμιση σε 24άρι IPS μοντελάκι, την παρακάτω:
https://store.acer.com/en-us/23-8-nitro-vg0-gaming-monitor-vg240y-pbiip
Κάνει και για gaming, τα μάτια μου τη χαίρονται και τα bezels είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα βέβαια να με ενοχλεί η…
Web Camera
…άλλο ένα παρεξηγημένο περιφερειακό μέχρι πρότινος, πριν μπει για τα καλά στη ζωή μας με τα απανωτά lockdown και την τηλεργασία τα τηλε-meetings και όλες αυτές τις ομορφιές.
Σε αυτό τον τομέα η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία τρελή εξέλιξη με τα χρόνια, είχα πάρει μεταχειρισμένη από ένα φίλο την παρακάτω:
https://support.logi.com/hc/en-us/articles/360024322533–Getting-Started-QuickCam-Pro-9000
προ αμνημονεύτων ετών και ακόμα και σήμερα δεν βγαίνουν και πολύ καλύτερες στην αγορά (sad but true!).
Προτιμήστε ανάλυση 1080p, η MS, η Creative και η Logitech φυσικά βγάζουν καλά προϊόντα σε ψιλο-φυσιολογικές τιμές.
Τι άλλο, τι άλλο; Πάμε στα προαιρετικά:
Ηχεία / Ακουστικά / Μικρόφωνα
Ηχεία έχω να πάρω εδώ και 20 χρόνια, τώρα βρήκα το χώρο να βάλω και τα 5+1 που έχω και είναι ΟΚ, όχι κάτι φοβερό για 5κάναλο, οπότε δεν έχω γνώμη.
Για ακουστικά όμως, ένα θα πω:
Έχω πάρει 2 φορές στη ζωή μου, τα πληρώνεις κάτι παραπάνω αλλά θα κρατήσουν μια ζωή αν τα προσέχεις και ο ήχος είναι απαράμιλλος.
Για μικρόφωνο επίσης δεν έχω γνώμη, ας πούμε ότι είναι πολύ τραβηγμένο να βάλει κάποιος που δεν είναι pro, μιας και αυτά της κάμερας συνήθως είναι μια χαρά και βολεύουν.
Τέλος, έχουμε:
Εκτυπωτές / Σαρωτές / Πολυμηχανήματα
Έχει πλάκα να ψάχνεις πολυμηχάνημα στις μέρες μας, έχουν τόσο απλοποιηθεί κάποια πράγματα που είναι απίστευτο, από την άλλη λύση για τα μελανάκια δεν έχει βρεθεί ακόμα και οι laser (οι έγχρωμοι) χτυπάνε στο ψαχνό!
Μετρήστε τις διαστάσεις πριν το βάλετε κάπου γιατί συνήθως πιάνουν το χώρο τους και ζυγίστε το θέμα των μελανιών σωστά…αν παίρνετε 1-2 το μήνα ίσως χρειάζεται κάποια λύση σε laser ή κάποια κόλπα με κάτι tanks που κυκλοφορούν για να μην φάτε όλα τα λεφτά σας εκεί!
Αν είστε casual χρήστης με ένα απλό πολυμηχάνημα των 70-100 ευρώ πιστεύω ότι καλύπτεστε.
Τώρα, ό,τι άλλο κυκλοφορεί σε φάση mousepads, memory sticks, καλώδια, αντάπτορες κτλ. τα θεωρώ παρελκόμενα και ως εκ τούτου δεν θα ασχοληθούμε.
Εν μέσω lockdown όλοι αξίζουν ένα καλό pc το οποίο θα περιβάλλεται από ποιοτικά περιφερειακά, οπότε μιας και τα μαζεύετε (τα χρήματα!), κάντε μια έρευνα αγορά και επενδύστε σε αυτό της επιλογής σας!