Ένας τύπος συσχέτισης πιθανοτήτων…

...βγαλμένος από τη γκλάβα μου.
Έτσι, για πλάκα :-)

Σήμερα έχει μαθηματικά το μενού.

Τα πραγματικά όμως, αυτά που έχουν τύπους, εξισώσεις, συσχετίσεις και ό,τι θέλει ας προκύψει.

Σκεφτόμουν ένα τύπο για να συσχετίσω την πιθανότητα να συζητάει κάποιος το θέμα του σώματος / κιλών / ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (εξωτερικών) με την πιθανότητα να έχει ένα κόμπλεξ σε σχέση με το θέμα συζήτησης το οποίο ανοίγει.

Η συσχέτιση έπρεπε σίγουρα να περιλαμβάνει τα κιλά (το πιο διαδεδομένο χαρακτηριστικό) και στην αρχή έπεσα με τα μούτρα να βγάλω ένα τύπο με μόνο τα κιλά σε σχέση με την παραπάνω πιθανότητα.

Σύντομα αυτό το πράγμα εξελίχθηκε και ήταν φανερό ότι έπρεπε να παίξει και το ύψος σχέση γιατί τα κιλά σαν απόλυτη τιμή δεν λένε και πολλά. Άλλο να είσαι 100 κιλά και 1,50 μέτρα και άλλο 2,10! Κάτι πήγαινε να γίνει με το λόγο των δύο (περίπου), μέχρι που διαπίστωσα ότι υπάρχει ήδη ο Δείκτης Μάζας Σώματος που είναι ο λόγος των κιλών διά τα μέτρα στο τετράγωνο.

ΔΜΣ = βάρος (kg) / ύψος^2 (m^2) 

Ο παραπάνω τύπος είναι λίιιιιιγο outdated βέβαια (1832 εμφανίστηκε!), και δεν μου δίνει ακριβώς αυτό που θέλω, οπότε θα χρησιμοποιήσουμε κάτι διαφορετικό!

Θα πάρουμε το λόγο του βάρους σε κιλά διά το ύψος σε εκατοστόμετρα, και συγκεκριμένα την απόστασή του από το 1 μέτρο, δηλ. τα 100 cm. Δηλαδή το:

β (kg) / (υ - 100) (cm)

Όπου παραπάνω το ‘β’ είναι το βάρος και το ‘υ’ το ύψος.

Έτσι, κάποιος 2 μέτρα (200 cm) και 100 κιλά στον παραπάνω λόγο βγάζει 1, κάτι που θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει και μία πιθανότητα στο 100%. Βέβαια, κανείς δεν σου απαγορεύει να είσαι 150 κιλά και 1,75, οπότε το παραπάνω βγάζει 2, οπότε λίγο δύσκολο 200% κομπλεξικός με οτιδήποτε!

Έτσι, βάζουμε τον λόγο σαν απόλυτη τιμή και πολλαπλασιάζουμε με την πιθανότητα (ή πιο απλά, το ποσοστό) να ανοίξει κάποιος σε μία συζήτηση το θέμα κιλών / σώματος / χαρακτηριστικών κτλ., οπότε έχουμε:

(β / y) * c %

Όπου το c αντιπροσωπεύει το ποσοστό που είναι πιθανό κάποιος να αναφερθεί σε μία κουβέντα σε κάποιο χαρακτηριστικό που σχετίζεται με το σώμα ή / και την εξωτερική εμφάνιση και αντικαθιστούμε για απλούστευση το ‘υ – 100 σε cm από το y, όπου θα είναι φυσικά ακριβώς αυτό, δηλαδή τα εκατοστά του ύψους πάνω από το μέτρο.

Έτσι, έχουμε ότι για κάποιον δίμετρο 100 κιλά άντρα όπου ο λόγος είναι 1, αν η πιθανότητα να μιλάει ΣΥΝΕΧΕΙΑ για το σώμα του είναι 100% είναι…

…100% κομπλεξικός; Και αν ναι, με τι ακριβώς; Στην περίπτωση που είναι κάποιος μποντιμπιλντεράς ας πούμε η ενασχόληση με το άθλημα συνιστά κόμπλεξ;

Ή από την άλλη, ένας 150 κιλά, και 1,75, ξεκάθαρα υπέρβαρος, αν δεν μιλάει σχεδόν καθόλου (πες 5%), σημαίνει ότι έχει μόνο 10% κόμπλεξ με το σώμα του και βγαίνει με μαγιό τύπου Μπόρατ, ας πούμε, στις παραλίες κάθε καλοκαίρι;

Με λίγα λόγια το input είναι καλό, αλλά από output λίγο χωλαίνουμε!

Κι εκεί είναι που μου έρχεται η σατανική ιδέα!

Να σχετίσω ακριβώς αυτά τα δύο, δηλαδή το I/O (input/output) του συστήματος βάζοντας ένα μεγάλο = με την πιθανότητα να έχει κάποιος κάποιο θέμα με τη διατροφή του!

Είτε αυτή θα είναι πολύ εξειδικευμένη, είτε σαβουροφαγία, είτε ωμοφαγία, είτε veganισμός είτε είτε είτε…ό,τι θέλει ας βάλει ο καθένας, αλλά θα πρέπει να ξεφεύγει από το σύνηθες, όπου σαν σύνηθες ορίζεται το να ΜΗΝ ασχολείται κάποιος ΟΛΗ μέρα με το ΤΙ θα φάει, ΠΟΤΕ θα το φάει, ΑΝ θα το φάει ή όχι και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο σώμα του.

Οπότε, ladies and gentlemen έχουμε:

δ % = (β / y) * c % 

Όπου:

  • δ = θέμα διατροφής (πιθανότητα να έχει κάποιος/α)
  • β = βάρος
  • y = εκατοστά πάνω από μέτρο (ύψος)
  • c = θέμα συζήτησης (πιθανότητα να αρχίζει κάποιος/α)

Και βεβαίως, μιας και επιτέλους έχω βάλει και τις κυρίες στο θέμα, έχω να δηλώσω ότι μάλλον δουλεύει καλύτερα για αυτές αν αντιστρέψουμε το λόγο και η εξίσωση γίνει:

 δ % = (y / β) * c %  (για τις κυρίες!)

Ας δώσουμε και ένα παράδειγμα από τη ζωή βγαλμένο που λένε:

Για μένα που το θέμα συζήτησης δεν είναι σχεδόν ποτέ τα κιλά, βάζω ένα 15% και βγαίνει ότι έχω περίπου 18,43% θέμα με τη διατροφή μου.

Δεν είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα το αποτέλεσμα, με πιάνουν κάτι παραπάνω λιγούρες από καιρούς εις καιρόν αλλά από εξετάσεις είμαστε φίνα παλικάρια, οπότε δεν ανησυχούμε 🙂

Θα έδινα και γυναικείο παράδειγμα, αλλά το ψώνιο η δικιά μου λέει ότι δεν ανοίγει ΠΟΤΕ τέτοια θέματα, οπότε 0% επί οτιδήποτε…σκατούλες.

ΒΕΒΑΙΑ, επειδή πίσω έχει η αχλάδα την ουρά, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα λειτουργούν και αντίστροφα στα μαθηματικά, και γνωρίζοντας τα υπόλοιπα, αν υποθέσω ότι διατροφικά έχει ένα μικρό θεματάκι τις τάξης του 10%, έχουμε ότι το c βγαίνει (ο τύπος για της κυρίες ως προς c):

  c % = δ * (β / y) %  

c = 9,4%

Οπότε είναι σαφές ότι στις 100 συζητήσεις τουλάχιστον οι 9 θα αφορούν κάτι που αρνείται πως κάνει παντελώς!

ΧΑ! It’s simple math…It’s FUN!

Υ.Γ. Τα αρχικά παραδείγματα του δίμετρου μποντιμπιλντερά των 100 κιλών και του μέτριου αναστήματος 150 κιλών παχύσαρκου να τα πάρετε για το σπίτι! Θέλω αντιπροτάσεις και αντιπαραδείγματα να το τελειοποιήσουμε το θέμα!

Απάντηση