Καλώς το, χρωστούμενο από πάλαι ποτέ άρθρο μου της εγκατάστασης των Windows 11, ΝΕΟ άρθρο για το πως τα πάμε μετά από 2 και κάτι χρόνια μαζί με τα 11άρια, περιμένοντας και το πολυ-αναμενόμενο 24H2 update τους.
Καταρχήν να πω ότι η αγαπημένη μας (;) Microsoft αποφάσισε πως του χρόνου τέτοια μέρα (σχεδόν) θα παρατήσει τα Windows 10 στη μοίρα τους, το “τελευταίο λειτουργικό που θα δημιουργούσαν ποτέ” (κατά δήλωσή τους, φυσικά!).
Τώρα η καραμέλα λέει ότι τα 11 ver. 24H2 θα είναι ένα massive update, σε στυλ Windows 12 ένα πράγμα και, πράγματι, από ότι έχω διαβάσει, και μόνο η εγκατάστασή τους θα απαιτεί χώρο γύρω στα 64GB στο δίσκο!!
Αλλά, μετά την πατάτα με τα Win10, που φυσικά δεν ήταν το τελευταίο πάνω στη Γη λειτουργικό της MS, μάλλον αποφάσισαν να αφήσουν τις μεγαλοστομίες.
Πάμε στο δια ταύτα όμως, το review για τα Windows 11 ver. 23H2 (όπως τα έχω στον υπολογιστή μου).
Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε αν κάνετε την αλλαγή από τα 10άρια είναι ότι είναι όλα πιο sleek, πιο σύγχρονα interfaces, πιο διακριτικά κουμπιά, η μπάρα εργασιών είναι στη μέση (ήταν αριστερά) και διάφορα εικονίδια έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πιο…μούρικα ας το πούμε λαϊκά.
Αν όμως έχετε μπαταρία που δουλεύει όπως πρέπει, σε ένα λαπτοπ της προκοπής, με κάποια, μεγάλη ίσως, απογοήτευση θα διαπιστώσετε μάλλον ότι έχει μειωθεί κατά 20% περίπου η διάρκειά της.
Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό.
Η ομορφιά θέλει θυσίες ladies and gentlemen και τα Win11 είναι σίγουρα πιο ‘βαριά’ για το μηχάνημα από ότι ήταν τα 10άρια.
Παραθέτω το link (επίσημο) της Microsoft για τις απαιτήσεις τους (Προδιαγραφές και απαιτήσεις συστήματος των Windows 11 | Microsoft) και θα εκπλαγείτε μάλλον αν δείτε ότι έχουν απαίτηση μόνο για 4GB RAM.
Φυσικά αν διαβάσει κανείς ολόκληρες τις απαιτήσεις θα καταλάβει από τα υπόλοιπα ότι δεν μπορεί να αγοράσει (βασικά δεν πρέπει να υπάρχει κιόλας!) μηχάνημα που να διαθέτει 4GB μνήμης και 1GHz επεξεργαστή διότι πολύ απλά δεν θα έχει TPM 2.0, δεν θα έχει DirectX12 και με λίγα λόγια:
Καλή σας τύχη αν το βρείτε και τα τρέξετε χωρίς να πάνε σαν χελώνες (και δεν εννοώ αυτή που νίκησε το λαγό στο μύθο του Αισώπου!).
Οπότε βλακείες για να περνάει η ώρα είναι οι παραπάνω ελάχιστες απαιτήσεις.
Για να τρέξουν καλά, χρειάζονται καλό επεξεργαστή, το λιγότερο 8GB γρήγορης μνήμης και μία σύγχρονη motherboard, στα σίγουρα.
Γενικώς, στο βωμό της AI, πολλά πράγματα θα θυσιαστούν και θέλουν να μας σπρώξουν να πάρουμε καινούρια και κοστοβόρα μηχανήματα ώστε να μπορούν να τρέχουν με δυνατότητες Τεχνητής Νοημοσύνης, υποτίθεται για της δική μας ευκολία και άνεση.
Ξέφυγα πάλι.
Λοιπόν, είναι πιο όμορφα, αλλά είναι βαριά εντάξει;
THE END!
Πλάκα κάνω!
Πάμε λίγο πράγματα που μου αρέσουν και πράγματα που δεν μου αρέσουν:
🙂 | 🙁 |
---|---|
Μου αρέσει που έχει καινούριες ρυθμίσεις και μπορείς να βρεις καλύτερα από τα 10 αυτό που ψάχνεις. | Δεν μου αρέσει το δεξί κλικ που σου βγάζει ένα μενού που αποπροσανατολίζει (μέχρι να μάθω το νέο copy, cut, paste και rename που πήρε κάποιο χρόνο). |
Μου αρέσει πολύ που οι εφαρμογές έχουν καρτέλες (σημειωματάριο, file explorer κτλ.) | Δεν μου αρέσει η εφαρμογή “Αναπαραγωγή Πολυμέσων” και χρησιμοποιώ τον παλιό MediaPlayer (μέχρι να τον καταργήσουν!) |
Μου αρέσουν πολλές άλλες default εφαρμογές που κάνουν πραγματάκια όπως το Clipchamp (επεξεργασία βίντεο), εργαλείο αποκομμάτων (καταγραφή οθόνης) και το default security είναι αρκετό τις περισσότερες φορές. | Δεν μου αρέσει (ποτέ δεν τη βελτίωσαν) αυτή η ρημάδα η αναζήτηση που σε πετάει τις περισσότερες φορές στο ίντερνετ σε άσχετα θέματα. |
Μου αρέσει το αρχικό μενού περισσότερο εννοείται, καμία σχέση με το τουρλουμπούκι των 10. | Δεν μου αρέσει στο δεξί κλικ (πάλι) το ‘Εμφάνιση περισσότερων επιλογών’ διότι στην ουσία σου δίνει τις ίδιες με άλλα λόγια (είναι το παλιό μενού των 10, κατά κάποιο τρόπο). |
Τώρα θα αναρωτιέστε αν αυτό λέγεται review!
Κοιτάξτε κυρίες και κύριοι. Δεν θα ξαναεφεύρουμε τον τροχό εκεί που δεν μας σπέρνουν.
Υπάρχουν πάρα πολλά reviews των Windows 11 εκεί έξω.
Τα περισσότερα είναι γνώμης, όπως και αυτό εδώ. Δεν μπορείς πραγματικά να αξιολογήσεις ένα λογισμικο-μονωπόλιο, διότι δεν υπάρχει (σχεδόν) μέτρο σύγκρισης (για τα PC πάντα).
Το Linux εξυπηρετεί τους coders και μια μικρή μερίδα πληθυσμού στην οποία δεν ανήκω!
Οπότε μένουν τα Windows, τα οποία εξελίσσονται πράγματι, προς την εξής κατεύθυνση:
Να ενσωματώσουν, όσο τους παίρνει, λογισμικά άλλων που έκαναν παλιά την ίδια δουλειά, μπορεί και καλύτερα, με δικά τους.
Μιλάμε δηλαδή για μία πλατφόρμα που, μέσω ειδικά του Microsoft Store, έχει γίνει application platform, όπως περίπου το android για τα smartphones.
Είναι καλές οι ενσωματωμένες εφαρμογές;
Καλές είναι, αν δεν αρέσουν υπάρχουν οι εναλλακτικές, οι οποίες και αυτές εξελίσσονται με τη σειρά τους, ώστε να είναι συμβατές με τη σύγχρονη εποχή.
Προσωπικά βολεύομαι με κάποια τζαμπατάν εργαλεία που προσφέρονται με την άδεια των Windows (που δεν είναι τσάμπα φυσικά!) και όταν βρίσκω ότι κάτι δεν μπορώ να κάνω, τότε καταλήγω σε third-party apps μετά από προσεκτική αναζήτηση στο ίντερνετ.
[…] τα άλλα, ακόμα δεν στέγνωσε η μελάνη στο review των Windows 11, ήρθε και το update 24Η2 και, […]