Τι σημαίνει να είσαι μαθηματικός

Εκ πρώτης όψεως μαθηματικός σημαίνει να μπορείς να κάνεις πράξεις γρήγορα και σωστα. Αυτό περιμένουν από σένα οι περισσότεροι, να είσαι ένα γρήγορο κομπιουτεράκι σα να λέμε. Ίσως αυτή η οπτική να αντανακλά το γεγονός ότι στα πολύ πρώτα βήματα της ζωής σου αυτά είναι πράγματι τα μαθηματικά, η απλή αριθμητική δηλαδή, οπότε αν είσαι καλός σε αυτό είσαι “μαθηματικό μυαλό”.

Καθώς μεγαλώνεις όμως καταλαβαίνεις ότι για να φτουρήσεις τελικά ως μαθηματικός θα πρέπει ένα πράγμα να καταλάβεις καλά. Το τι σημαίνει “άγνωστος x” και πως μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις. Το x είναι “όλα τα λεφτά” στα μαθηματικά γιατί παίζει παντού, από τις πιο απλές πρωτοβάθμιες εξισώσεις μέχρι τα πιο δύσκολα ολοκληρώματα και τις σειρές. Οπότε το να μάθεις να το χειρίζεσαι είναι αυτό που σε κάνει μαθηματικό κατά τη γνώμη μου.

Πρόσφατα πέρασα ένα screening που είχε σαν αντικείμενο τα μαθηματικά όπως τα βλέπουν οι σύγχρονες εταιρείες λογισμικού, και από τα τέστ που έθεσαν, το παραπάνω έγινε ακόμη πιο πασιφανές. Η μεταβλητή ήταν αυτή που τους ενδιέφερε και καλώς έτσι ήταν φυσικά, αφού με μεταβλητές προγραμματίζεις από τα λίγα που μπορώ να γνωρίζω. Σε κάνει όμως η καλή γνώση μαθηματικών ή έστω η μέτρια να είσαι καλός προγραμματιστής;

Η απάντηση για μένα είναι μάλλον όχι, αν και μπορώ να καταλάβω πως για πολύ κόσμο θα μπορεί να είναι ένα εμφατικό ΝΑΙ! Το πρόβλημά μου μάλλον είναι η θεωρητικοποίηση των μαθηματικών σε τέτοιο βαθμό που να πλησιάζουν τις αφηρημένες φιλοσοφικές έννοιες, κάτι που δεν βοηθάει όταν έχεις να αντιμετωπίσεις απλά καθημερινά προβλήματα! Το τονίζω ότι αυτό είναι πρόβλημα, ειδικά στην σημερινή αγορά εργασίας όπου τα skills πρέπει να είναι σαφή, υπολογίσιμα και πολύ εξειδικευμένα σε πολλές περιπτώσεις, ούτως ώστε να μην υπάρχει παρέκκλιση στο επιθυμητό αποτέλεσμα (εκτός των λαθών βέβαια που είναι από μόνα τους μια παρέκκλιση!)

Έτσι βρίσκομαι αρκετές φορές “ανάμεσα σε δουλειές” για κάποιο διάστημα, διότι να μεν μπορώ να προσαρμοστώ εύκολα σε κάποιο εργασιακό περιβάλλον, αλλά το να με διαλέξουν για μία καινούρια δουλειά με προφίλ “μαθηματικού μέν αλλά και λίγο από υπολογιστικά νοήμονα συστήματα που ξέρει από μουσική” είναι λογικά λίγο δυσκολότερο από κάποιον που σου λέει, ξέρω C++ και τέλος, αν θες developer είμαι ο άνθρωπός σου!

Απάντηση