Σκέψεις πάνω στα κινητά-υπολογιστές

Τα λεγόμενα και smartphones (μάλλον το computer phones δεν ήταν τόσο εύηχο!). “Όλοι” έχουμε από ένα, μάλλον το θεωρούμε προέκταση του χεριού μας, δεν μπορούμε χωρίς αυτό και τα λοιπά αλλά κατά τα άλλα όλο παράπονα έχουμε! Το ένα δεν έχει μπαταρία που να κρατάει 2 μέρες, το άλλο δεν είναι αρκετά γρήγορο, το τρίτο ζεσταίνεται κτλ κτλ.

Λοιπόν για να τελειώνουμε, μέχρι να περάσει η τεχνολογία σε άλλο στάδιο, απλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ! Κοιτάξτε τι έχουν καταφέρει να χωρέσουν στο χέρι μας οι καλοί μηχανικοί της κάθε μεγάλης εταιρείας που κατασκευάζει smartphones και αράξτε λίγο στα κυβικά σας!

Καταρχήν έχουμε ένα τσιπάκι για τον επεξεργαστή που διαχειρίζεται μαζί και τα γραφικά και όλα αυτά με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας και με τελείως παθητική ψύξη! Ξέρετε τι σημαίνει αυτό για ένα μοντέρνο υπολογιστή; Monster ψύκτρες οι οποίες θα μπορούν να απάγουν την θερμότητα που παράγεται χωρίς ανεμιστήρα ή μια απλή αλλά ανεμιστηράτη και άρα θορυβώδης ψύκτρα. Θέλουμε κινητά με ανεμιστήρα ή κινητά στο μέγεθος ενός τούβλου; Μάλλον όχι, οπότε ΝΑΙ θα θερμαίνονται που και που παίζοντας παιχνίδια π.χ. και ΝΑΙ θα καταναλώνουν και μεγάλο ποσοστό μπαταρίας γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε μια αέναη πηγή ενέργειας! Ξέρω ότι συγκρίνω διαφορετικά μεταξύ τους πράγματα αλλά μιλάμε για την ίδια αρχή πάντα. Ένα CPU με δυνατότητες διαφορετικές κάθε φορά αλλά αρκετές ώστε να μπορούν να υποστηρίξουν τις λειτουργίες που απαιτούνται από τη χρήση της κάθε συσκευής. Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να χωρέσουμε τόση επεξεργαστική ισχύ σε τόσο μικρό χώρο είναι αξιοθαύμαστο, οπότε ας σταματήσουμε λίγο τη γκρίνια.

Μετά έχουμε και τη μνήμη. Μα ποτέ δεν είναι αρκετή είτε πρόκειται για τη RAM είτε για τον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο. Όσον αφορά τη RAM ένας μέσος χρήστης θα έπρεπε να είναι ευχαριστημένος με 2 GB, εκτός αν έχει βάλει 35 εφαρμογές που “νομίζει” ότι τις χρειάζεται και θέλει και κάθε μία από αυτές να είναι διαθέσιμη σε αστραπιαία ταχύτητα όποτε τυγχάνει να την ανοίξει μέσα στο μήνα. Ε δε γίνεται ρε φίλε, κινητό έχεις, όχι desktop τι δεν καταλαβαίνεις; Όσον αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, ο χρυσός κανόνας λέει: ΣΒΗΝΕ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΥ! Η ίδια φάτσα, η ίδια selfie, το ίδιο τοπίο επί 8 φορές καταντάει βαρετό πρώτον και πιάνει χώρο δεύτερον. Βάλε και τίποτα στον υπολογιστή και σβήστες από το κινητό, ή καλύτερα όπως είσαι κάνε ένα ξεσκαρτάρισμα και κράτα μόνο τις relevant και τις καλύτερες από τις προαναφερθείσες 8απλές φωτογραφίες! Και πάρε καμία SD κάρτα αν παρ’ όλα αυτά δεν χωράει άλλο, ρίξε μια ματιά πόσο φτηνές είναι οι 32άρες για παράδειγμα.

Και τέλος, όλα τα παραπάνω πρέπει να τα υποστηρίξει μία και μονάχη καημένη μπαταρία. Η οποία αν είναι πολύ μεγάλη θα θέλει πολύ χρόνο να φορτίσει, αν είναι μικρή θα θέλει φόρτιση κάθε μέρα! Ε, τι να κάνουμε τώρα; Πόσα και πόσα gadgets υπάρχουν που αφορούν τη μπαταρία, άλλοι τόσοι οδηγοί καλής χρήσεως (βασικό να μην φορτίζει όταν πια έχει φτάσει στο 100%!), βρες το δικό σου και σταμάτα τα παράπονα. Καμία δεν είναι ιδανική, ή μάλλον όσο πιο ιδανική είναι (μακράς διάρκειας, τόσο μάλλον το κινητό είναι “αδύναμο” με την έννοια ότι δεν μπορεί να υποστηρίζεις SuperHD οθόνες και 4 GB μνήμες χωρίς κατανάλωση ενέργειας, τα είπαμε!)

Άρα καταλήγουμε ότι “ιδανικό” κινητό δεν υπάρχει, κάνει ο καθένας τις επιλογές του και πορεύεται για 1-2 χρόνια μέχρι να βρεθεί κάτι πιο κατάλληλο. Και ίσως ο λόγος της φρενίτιδας με τα νέα κινητά κάθε χρόνο έχει να κάνει ακριβώς με το ότι οι χρήστες είναι πάντα μισο-ευχαριστημένοι και όλο απαιτούν οι μηχανικοί να κάνουν τα αδύνατα δυνατά. Και αυτοί προσπαθούν οι καημένοι και κάθε χρόνο με την προσπάθεια μένουν αφού στη ζυγαριά πάντα κάτι χάνει έναντι κάτι άλλου. Θα πρέπει να αλλάξει ριζικά κάτι για να βρεθεί κάποια χρυσή τομή κατά τη γνώμη μου αλλά και πάλι σιγά μην ευχαριστηθεί ο χρήστης-πελάτης.

Με λίγα λόγια: Fuck the users, long live the engineers! Μόνο οι χρήστες που είναι μηχανικοί θα έχουν λόγο από δω και μπρος και τέτοια 🙂 Αυτή θα ήταν κοινωνία!!?

Απάντηση