Overclocking περιπέτειες

Να ξεκινήσω με το γεγονός ότι δεν θεωρώ (ή μάλλον δεν θεωρούσα!) τον εαυτό μου σαν σοβαρό overclocker. Το γεγονός αυτό προέρχεται από προσωπικά κολλήματα που έχουν να κάνουν με τις ταμπέλες γενικώς και το επίπεδο expertise που πρέπει να έχει κάποιος για να τις αποκτήσει.

Για παράδειγμα αν ήμουν φυσικός θα έπρεπε να είμαι κάποιος μεγάλης κλάσης αλλιώς θα θεωρούσα τον εαυτό μου λιγότερο φυσικό από κάποιον άλλο πιο φτασμένο σε σημείο που ίσως και να μην χρησιμοποιούσα τον χαρακτηρισμό καθόλου. Χαζό από τη μία και λίγο παιδικό από την άλλη αλλά τι να κάνεις. Με τα χρόνια βέβαια έχω χαλαρώσει κι εγώ λίγο και έχω καταλάβει μέσα από τη ματιά των άλλων κυρίως ότι κάποια πράγματα μπορώ και τα κάνω καλά και μπορώ κι εγώ να απολαμβάνω που και που κάποιους τίτλους, όπως μαθηματικός, πληροφορικός ή μουσικός χωρίς κόμπλεξ και με επίγνωση των δυνατοτήτων μου σε κάθε ένα από τα παραπάνω σπορ.

Και φτάνω στο προκείμενο. Όταν συνειδητοποιείς ότι το 90% των υπολογιστών που ξέρεις τις δυνατότητές τους δεν έχουν υπερχρονιστεί ή όταν οι αγγελίες που διαβάζεις για επεξεργαστές είναι γεμάτες με προϊόντα που δεν έχουν υπερχρονιστεί ποτέ (βάζω και την πιθανότητα του ψέματος αλλά πιστεύω είναι μικρή!) αυτό σημαίνει γενικώς ότι ο πολύς κόσμος δεν υπερχρονίζει.

Οπότε, όταν προσωπικώς έχω 2 PC τα οποία είναι και τα δύο υπερχρονισμένα, που καταλήγουμε;

Στο ότι είμαι overclocker! Hooray, 3 yeah, OMG και 3 LOL!!

Αναλυτικά έχω κλοκάρει με επιτυχία:

  1. Έναν Intel Core 2 Duo E6600 από τα 2.40 GHz στα 3.20 GHz (1/3 αύξηση στην ισχύ του επεξεργαστή) με 1:1 ratio τις μνήμες με το FSB για λόγους σταθερότητας κυρίως, αλλά και από όσα είχα διαβάσει είναι καλύτερα έτσι στις παλιές motherboard (Gigabyte GA-P965-DQ6). Μάλιστα το παραπάνω αποτέλεσμα το έχω κάνει χωρίς overvolting, απλά έχω σετάρει τον επεξεργαστή στο default του που είναι το 1.325V και έχω τσιμπήσει κατά το ελάχιστο τα (G)MCH και FSB (μιλάμε για αύξηση του στυλ 0.25V). Τέλος, έχω πετύχει το παραπάνω αποτέλεσμα με 2 τρόπους:
    • με 400MHz FSB και πολλαπλασιαστή 8
    • με 356MHz FSB και πολλαπλασιαστή 9
  2. Έναν AMD FX-6300 από τα 3.50 GHz στα 4.30 GHz (περίπου 23% αύξηση της ισχύος) και πάλι χωρίς να του αυξήσω ιδιαίτερα τα volts, απλά σετάροντάς τον στα 1.25, με ταχύτητα διαύλου 215 MHz και πολλαπλασιαστή 20, πάνω σε μία “φτηνή” σχετικά motherboard (Asrock 970 Extreme3 R2.0).

Τώρα, πως γίνονται όλα αυτά και τι σημαίνουν τα ολίγον τεχνικά παραπάνω στοιχεία; Θα σας πω:

Καταρχήν χρειάζεστε μια καλή (έως πολύ καλή) ψύκτρα, της τάξης των 70 ευρώ και άνω.

  • Μπορεί να είναι αερόψυκτη δηλαδή με ανεμιστήρια και heatpipes και τα λοιπά, οπότε προτείνω – συστήνω ανεπιφύλακτα NOCTUA, ναι ξέρω άδικο για τους υπόλοιπους and all that jazz, αλλά αυτήν ξέρω αυτήν εμπιστεύομαι και είναι κορυφαία η άτιμη τι να κάνουμε.
  • Μπορεί να είναι υδρόψυξη οπότε δεν μπορώ να προτείνω κάτι, ξέρω ότι από την Corsair H110i που έχω είμαι ευχαριστημένος γιατί κάνει τη δουλειά ωραία και καλά αλλά πιο πολύ την διάλεξα για να είναι συμβατή με το κουτί παρά για κάτι άλλο (εντάξει είχε και 2x140mm ανεμιστήρια και γούσταρα οκ;)

Όλα αυτά για κρατιούνται οι θερμοκρασίες σε νορμάλ επίπεδα σε όλες τις εποχές γιατί όπως και να το κάνουμε ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες του επεξεργαστή με κάθε overclocking έστω και αν δεν ανεβαίνουν τόσο τα voltages.

Από εκεί και πέρα εξηγώ λίγο πως δουλεύει το πράγμα. Υπάρχουν δύο στοιχεία που καθορίζουν την ταχύτητα του επεξεργαστή και αυτά είναι ο πολλαπλασιαστής του και η ταχύτητα του διαύλου. Πολλαπλασιάστε αυτά τα δύο και έχετε μία ταχύτητα, όπως φαίνεται και παραπάνω. Στο δεύτερο κομμάτι έχουν γίνει πολλές αλλαγές τα τελευταία χρόνια,  παλιά ξέραμε το Front Side Bus (FSB) για την Intel, το Hyper Transfer (HT) για την AMD, τώρα ούτε ξέρω τι γίνεται ακριβώς, πάντως τα ονόματα πρέπει να είναι παρωχημένα (ειδικά το FSB), αλλά η βασική ιδέα είναι ίδια. Πρόκειται για ένα νούμερο σε MHz, το οποίο πολλαπλασιάζουμε με τον πολλαπλασιαστή και έχουμε την ταχύτητα.

Παλιά γενικά ήταν πολυτέλεια το “πείραγμα” του πολλαπλασιαστή πολύ απλά γιατί ήταν κλειδωμένοι οι περισσότεροι σε μία ανώτερη τιμή την οποία δεν μπορούσες να αυξήσεις. Οπότε με τι έπαιζες; Με το δίαυλο. Που σημαίνει το ζόρι τραβάει η motherboard κυρίως, οπότε και αυτή θα πρέπει να είναι λίγο έως πολύ αξιοπρεπής. Γενικά για καλύτερο stability θες καλά πράγματα, αλλά είναι και λαχείο καμιά φορά έτσι; Μπορεί να σου κάτσει CPU που δεν τραβάει μία. Ίσως εγώ στάθηκα 2 φορές τυχερός, τι να πω!

Επανερχόμεθα στα σύγχρονα συστήματα τα οποία καταρχήν έχουν κάτι αυτόματα features για overclocking με τα οποία απλά πατάς ένα κουμπί και αυξάνεται αυτόματα ό,τι μπορεί να αυξηθεί (ας πούμε). Μέσα στα όποια τέτοια στοιχεία είναι πλέον και οι πολλαπλασιαστές (σε πολλές περιπτώσεις) κάτι που μπορεί πραγματικά να εκτινάξει τις ταχύτητες. Αν θες πας και πατροπαράδοτα ή βρίσκεις και μία μέση λύση την οποία προτείνω και είναι η εξής:

Πάτα εσύ μία φορά το αυτόματο και δες που σε πάει. Μετά προσπάθησε με βάση αυτά που έμαθες να προχωρήσεις ένα παραπέρα, βήμα βήμα τη φορά.

Για παράδειγμα εμένα το HT Speed το πήγε από τα 200 στα 215 Mhz, τον πολλαπλασιαστή όμως τον είχε αφήσει χαμηλά σχετικά. Οπότε λέω ο πονηρός ο βλάχος, ας το αφήσω 215 και ας δω πόσο μπορώ να αυξήσω τον πολλαπλασιαστή αφού βάλω την υδρόψυξη. Έτσι, από 19 πήγε στο 19,5 και στο 20 τελικά και σταματάω εδώ γιατί οι θερμοκρασίες είναι οριακές κατά την άποψη των fora και των manuals εκεί έξω αλλά και τη δική μου τέλος πάντων ταπεινή γνώμη.

Για έλεγχο και επαλήθευση ότι όλα είναι σταθερά και στις σωστές θερμοκρασίες (υπάρχουν στο google όλα τα στοιχεία για τα specs του κάθε επεξεργαστή) χρησιμοποιώ-προτείνω:

  • Core Temp για έλεγχο των θερμοκρασιών σε πραγματικά χρόνο εν γένει, όχι μόνο κατά το στρες του επεξεργαστή.
  • OCCT για σκληρά stress tests ειδικά το Linkpack είναι θάνατος 🙂 (EDIT: Το Linkpack είναι όντως πιο σκληρό αλλά μόνο για Intel επεξεργαστές προτείνεται!)

Και κάτι τελευταίο: Νομίζω (και καμιά φορά ελπίζω!) ότι δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από 10-15 λεπτά stress test για ένα moderate overclocking. Αν είναι να πάει στραβά θα πάει από την αρχή σχεδόν. Για τους τρελαμένους εκεί έξω 1 ώρα πιστεύω είναι αρκετή στο πρόγραμμα της επιλογής σας, αυτές τις ολονυκτίες, να γίνεται καλοριφέρ το pc, τις θεωρώ υπερβολικές και μη ρεαλιστικές, εκτός από πολύ ειδικές περιπτώσεις.

Υ.Γ. ΚΑΙ ΝΑΙ! Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΡΙΖΕΙ!! ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! (νταξ και τα 4.30 GHz καλά είναι!)

Ένα σχόλιο

Απάντηση