Αφού αλλάξαμε επεξεργαστή, μνήμες, τροφοδοτικά και το κυριότερο κάρτα γραφικών (από Nvidia σε AMD) είπα να κάνω και ένα φορματάκι να πάρει τα πάνω του το μηχάνημα (όχι ότι είχε τα κάτω του αλλά τέλος πάντων!).
Το ήξερα ότι από την αρχή ήμουν καταδικασμένος σε Windows 10 λόγω PCI-E SSD που χρειάζεται Nvme Driver (δεν παρέχει η Plextor δυστυχώς αλλιώς θα είχα βάλει τα αγαπημένα μου 7άρια μα την Παναγία) ο οποίος παρέχεται με τα 10άρια.
Επίσης είχα διαβάσει ότι μπορείς τελικά να τα εγκαταστήσεις τα ρημάδια χωρίς να κάνεις λογαριασμό Microsoft το οποίο και ήθελα να δοκιμάσω αν και πως γίνεται συν το γεγονός ότι ήθελα να κάνω κάποιους λογαριασμούς για τη γυναίκα μου κτλ. από την αρχή και με το νόμο.
Οπότε μπήκα στη διαδικασία και αφού ξεπέρασα κάτι αρχικά προβλήματα, έκανα όλα τα backup μου και τα συναφή, ξεκίνησα…
Παρατήρηση πρώτη: ΠΟΛΥ περίμενε βρε αδελφάκι μου, το ξέρω ότι δεν έχω τον τελευταίο Core i9 με 16 threads ή κάτι τέτοιο αλλά ήταν ψιλο-απαράδεκτη η αναμονή χωρίς κανένα σημείο ζωής.

Μετά από το περίμενε ήρθε το καλό το πράγμα, οι οθόνες υποδοχής. Ξεχάστε τα 3 βήματα των Windows 7, πού είσαι, ποιος είσαι και τι κωδικό θέλεις για το μηχάνημα. Εδώ θα σε ρωτήσουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ φίλε. Ποιος είσαι, που είσαι, τι διαφημίσεις θέλεις να βλέπεις, γιατί δεν θέλεις την Cortana (voice assistant της MS) έχεις πένα ή αφή και μερικά ακόμα που θα τα δούμε σε εικόνες.
Το βασικό όμως είναι ότι για να ΜΗ συνδεθεί με το λογαριασμό της MS το μηχάνημα, κάτι που μπορεί κάποιος να μη θέλει, θα σε βγάλει το λάδι με τις ερωτήσεις κρίσεως σε σημείο που να σε κάνει να θες να τσιρίξεις:
"ΝΑΙ ΝΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΔΩΣ ΜΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΩΡΑΑΑΑΑΑ"
Τέλως πάντων, no more ranting, ας δούμε πως γίνεται:
Σε desktop απλά τραβάς το καλώδιο δικτύου ώστε να μη βρει δίκτυο, απλά και όμορφα.
Σε laptop φαντάζομαι ότι θα πρέπει να απενεργοποιήσεις τον προσαρμογέα δικτύου από πριν (μερικά έχουν διακόπτη γι’ αυτό) ή απλά να καταπολεμήσεις την ανάγκη σου για internet κατά την εγκατάσταση…ΔΕΝ το χρειάζεσαι…really!
Οπότε εμφανίζεται το εξής:

Επιλέγουμε τη μικρή επιλογή κάτω αριστερά που φαίνεται παραπάνω:
Δεν διαθέτω σύνδεση στο Internet (ΟΚ λέμε ψέματα, αλλά δεν πειράζει!)
Τα 10άρια φυσικά θα επιμείνουν:

Λες και είμαστε τίποτα ιθαγενείς και δεν ξέρουμε τα οφέλη του ίντερνετ, η MS μας ξανακαλεί να συνδεθούμε προσφέροντας γη και ύδωρ…δεν ψαρώνουμε και επιλέγουμε συνέχεια με περιορισμένη ρύθμιση (κάτω αριστερά και πάλι!).
Εντάξει μπορεί να σκέφτεται κάποιος ότι θα το είχε πιάσει μέχρι τώρα το υπονοούμενο αλλά φευ, έρχεται και άλλο catch:

Αν πείτε “Ναι” τότε λογικά θα σου πει “φιλαράκι σε έπιασα, βάλε το ίντερνετ και τελείωνε με τη φάση σου να πούμε, στα δίνω όλα και συμφέρω!”
Είναι ωραίο το task view που σου παρέχουν τα 10αρια; Είναι κάτι σαν το τρίτο κουμπί στο android που σε πάει στο ιστορικό των εφαρμογών σου και το θέλουμε και για το pc μας; Μπορεί, μπορεί και όχι, όλα επιλογές είναι!
Για χάρη του οδηγού τούτου θα απαντήσω “Όχι”, για να δω που το πάει το πράγμα και θα συνεχίσω…ούτως ή αλλιώς η δυνατότητα σου παρέχεται απλά περιορισμένη, είναι η σκαλίτσα ντε που αναλύσαμε στο “Ο σεφ προτείνει“.
Επόμενη οθόνη. Νομίζω ότι ξεκόλλησε από την επιμονή και τα κόλπα και απλά ρωτάει τα γνωστά…φωνή, τοποθεσία, εύρεση συσκευής (για desktop? OMG!), αποστολή δεδομένων στην MS (αλίμονο!), βελτίωση της γραφής και πληκτρολόγησης (γιατί είπαμε είμαστε και ανορθόγραφα ταγάρια!), διαγνωστικά δεδομένα και (έλα τελειώνουμε) διαφημίσεις!!!…Θα τις βλέπεις βρε παιδί μου απλά για να είναι σούπερ θέλουμε μία ακόμα συγκατάθεση.
Για να μην τα πολυλογούμε είπα σε όλα ΟΧΙ εμπνευσμένος από την 28η Οκτωβρίου ίσως, αλλά μάλλον γιατί απλά δεν θέλω ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω…εσείς βέβαια βάζετε ό,τι γουστάρετε από εδώ και πέρα μόνο σε κάνα ΝΑΙ προσοχή μη σας τσιμπήσει το ίντερνετ και σας κάνει λογαριασμό στο outlook, αυτό θέλουμε να αποφύγουμε εξ’ αρχής!
Πάμε:







Τώρα που τα ανέβασα όλα αυτά (εικόνες από κινητό, excuse the crudeness) με μία απλή ADSL σκέφτομαι ότι το μισό μου bandwidth θα πήγαινε να στέλνει δεδομένα στη MS αν είχα απαντήσει σε όλα “Ναι”…λες γι αυτό να είναι μια χαρά το μηχάνημα;
Λοιπόν αυτά για την ώρα, συνδέουμε το ίντερνετ μετά από όλα αυτά, αντιστεκόμαστε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια σύνδεση του λογαριασμού μας με ένα outlook και θα είμαστε μια χαρά!
Θέλω να πω και κάτι τελευταίο…νομίζω ότι υπάρχει μία τάση στη σύγχρονη εποχή να μας πουλάνε διάφορες συνδέσεις των πάντων με τα πάντα, ιδίως στα smartphones. Γιατί όμως τέτοια μανία και στους υπολογιστές μας; Για το καλό μας τελικά ή απλά ο Big Brother έρχεται όλο και πιο κοντά μέσα από αυτές τις αθώες ευκολίες και επιλογές που προσφέρονται για μας πριν από μας;
Ένας άλλος παραλληλισμός που μου έχει έρθει τώρα συνειρμικά τελείως είναι με τα σύγχρονα αυτοκίνητα και τα μηχανικά τους μέρη. Ανοίγεις πλέον ένα καπό και δεν ξέρεις τι βλέπεις, αν βλέπεις οτιδήποτε…είναι όλα κάπως καλυμμένα για καλλωπισμό αλλά και για να μη βάζεις χέρι.
Έτσι κι εδώ με τα 10άρια είναι όλα μία ωραία στο μάτι σούπα αλλά για να βρεις απλά και μόνο πως ΑΠ-εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα πρέπει να σου βγει η παναγία…για να μη μιλήσω για άλλα ζητήματα όπως το να βρεις το device manager για να δεις αν λείπει κάνας driver.
Δεν ξέρω που θα πάει το πράγμα με όλα αυτά και τι θα ζούνε τα παιδιά μας πάντως ό,τι και να γίνει στην απλή αριθμητική να θυμάστε ότι ΠΑΝΤΑ:
2 και 2 θα μας κάνει 4.
https://en.wikipedia.org/wiki/2_%2B_2_%3D_5
[…] Έχουμε δει στο παρελθόν πως μπορεί κανείς να εγκαταστήσει τα Windows 10 χωρίς λογαριασμό Microsoft. […]
[…] να συνδεθούμε σε ένα δίκτυο (όχι, δεν θα το κάνουμε offline όπως τα Windows 10 διότι ένας καλός φίλος -νταξ ο ίδιος είναι που μου […]