Αυτό είναι το 100ό μου άρθρο!
Και δεν θα είναι ευχάριστο!
Διότι, δυστυχώς, το 100 έχει σταθεροποιηθεί και σε θανάτους (ημερησίως!) στη χώρα μας, εδώ και κάποιες ημέρες.
Τώρα, ή το αφήγημα της (και καλά) λιγότερο θνησιγενούς μετάλλαξης ‘Όμικρον’ από κάπου μπάζει ή απλά υπάρχει κάποια άλλη εξήγηση.
Μια σκέψη είναι ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι είναι από ασθενείς οι οποίοι είναι κάνα μήνα στις ΜΕΘ, οπότε είχαν τη Δέλτα.
Μια δεύτερη σκέψη όμως είναι ότι με τους αριθμούς της Ο κάτι μα κάτι δεν βγαίνει.
ΟΚ, είναι λιγότερο πιθανό να καταλήξει κάποιος με Ο παρά με Δ, αλλά καθότι πιο μεταδοτική, πώς μεταφράζεται αυτό σε πραγματικά νούμερα;
Με απλά λόγια (και αριθμούς):
Έστω (γιατί κανείς δεν ξέρει) ότι 1 στους 100 μπορεί να κολλήσει τη Δ.
Και έστω ότι 10 στους 100 μπορούν να κολλήσουν την Ο.
Αν από τους 1% που έχουν Δ, πεθαίνει το (ας πούμε) 1% επίσης, αυτό μας κάνει ότι στους (αρχικούς) 100 μπορεί να πεθάνει κάποιος με πιθανότητα (πολλαπλασιαστικά πάει αυτό):
0,0001 στους 100
Από την άλλη, ας πούμε ότι στην Ο πεθαίνει το 0,1% των ανθρώπων που νοσούν (πολύ λιγότεροι σε σχέση με τη Δ).
Τότε έχουμε:
10% x 0,1% = 0,0001 στους 100
Looks familiar?
Ναι, είναι το ίδιο νούμερο.
Διότι αν κολλήσουν πολλοί περισσότεροι, με μικρότερη πιθανότητα ο καθένας από αυτούς να πεθάνει, σε σχέση με πολλούς λιγότερους αλλά με μεγαλύτερη πιθανότητα ο καθένας να φύγει, τι έχουμε;
Το ένα και το αυτό!
Επίσης, όπως πολύ καλά τα λέει και ο κ. Ατσαλάκης (από Δεκέμβριο του 2021), πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας (για την εκτίμηση της επικινδυνότητας της μετάλλαξης Όμικρον) δεδομένα από τρεις παράγοντες : α) την μεταδοτικότητα, β) την νοσηρότητα και γ) την θνησιμότητα. Το κατατοπιστικότατο άρθρο του καταλήγει πως:
Δεν έχουμε ακόμα επαρκή δεδομένα της Όμικρον για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους ανά ηλικία και ανάλογα με την κατάσταση των εμβολιασμών. Όμως δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν τα τέλεια δεδομένα που θα αποκαλύπτουν τις πραγματικές απώλειες. Χρειάζεται δράση από τώρα διότι η ταχύτητα μετάλλαξης της Όμικρον είναι πολύ ανησυχητική.
https://www.naftemporiki.gr/story/1811587/i-epikindunotita-tis-metallaksis-omikron
Ένα άλλο θέμα είναι η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας, το οποίο δεν μπορεί (προφανώς!) να ανταπεξέλθει και έχουμε περισσότερους θανάτους.
Even a relatively low proportion of people requiring hospital care rapidly translates into very large numbers, if the number of community infections were allowed to escalate. This puts pressure on overstretched health systems, while the need for infected people to isolate can result in staffing shortages in essential services including healthcare, schools, and transportation.
https://www.gavi.org/vaccineswork/omicron-really-less-severe-previous-coronavirus-variants
Διότι κυρίες και κύριοι όταν επενδύεις στο σύστημα υγείας φαίνεται…παίρνεις Rafale για να προστατευτείς από τον αόρατο εχθρό!
ΜΕΘ και βλακείες να πούμε!
ΟΠΛΑ, ΦΕΡΕ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΛΑΟ ΝΑ ΣΩΘΟΥΜΕ!
Πεθαίνουν 100 άνθρωποι τη μέρα και έχουμε συνηθίσει πλέον!
Στις ειδήσεις τα βλέπεις και τρως, που λέει και το τραγούδι:
Μία ολόκληρη Καστοριά έχει πεθάνει (και παραπάνω) και δεν κουνιέται ρουθούνι!
Και τι να κάνω γω ρε φίλε;
Λύσεις (εύκολες) δεν υπάρχουν, αλλά τουλάχιστον ας σκεφτούμε και λίγο παραπέρα και να βλέπουμε τι πραγματικά γίνεται με τη διαχείριση της πανδημίας.
Γιατί με πυροτεχνήματα τύπου Survivor, Στάθης Παναγιωτόπουλος και τα συναφή που απασχολούν τα ΜΜΕ δε γίνεται δουλίτσα.
Τα ΜΜΕ στα οποία ανήκε και ο μακαρίτης Γιώργος Τράγκας, ο οποίος άφησε πίσω του μία αμύθητη περιουσία…από την αδέκαστη δημοσιογραφία του, έτσι;…Έτσι.
😔 🙏 ..ας τελειώσει επιτέλους όλο αυτό
Η πανδημία ή η χειραγώγηση από τα media και η παραπληροφόρηση;…Μάλλον και τα δύο!
εγώ θα πω πως το πιο ανησυχητικό είναι, η χειραγώγηση από τα media, που πλέον δεν προσπαθεί ούτε να κρυφτεί! στα μούτρα μας λένε πως μας ταίζουν κουτόχορτο! και εμείς βάζουμε μετά λεμόνι και αλάτι για να το κάνουμε και νόστιμο!