Μετά από κάποια πρόσφατα γεγονότα που συνέβησαν μέσα στην καραντίνα (Ω! Θεοί!) σε συγγενείς και φίλους, δράττομαι της ευκαιρίας να παρουσιάσω κάποια χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να κάνετε backup τα πολύτιμα αρχεία σας από κινητό ή υπολογιστή!
Καταρχήν ένας ορισμός:
Backup είναι η διπλο-εγγραφή αρχείων σε παραπάνω από ένα μέσο αποθήκευσης (σκληρό δίσκο)!
Δεύτερον:
Κανένα μέσο αποθήκευσης, όσο και αξιόπιστο να είναι δεν μπορεί να αποτελεί από μόνο του μέσο για backup (δεν μπορείς δηλ. να έχεις τα ίδια αρχεία 2 φορές στον ίδιο δίσκο και να θεωρείς ότι είσαι ΟΚ!).
Τρίτον:
Η καλύτερη και πιο δοκιμασμένη λύση είναι ένας παραδοσιακός σκληρός δίσκος (HDD) για να κάνετε το backup σας, ο οποίος θα πρέπει να προστατεύεται ιδανικά από μία καλή θήκη (είναι επιρρεπείς στις πτώσεις οι HDD) και να μην χρησιμοποιείται και πολύ πολύ για άλλα πράγματα (όχι και καθόλου όμως!).
Τέταρτον:
Στην εποχή του cloud computing και αν δεν σας ενδιαφέρουν τα θέματα ασφαλείας των δεδομένων σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και απομακρυσμένες υπηρεσίες για τα backup σας όπως:
Το DropBox το οποίο με το καλημέρα σου δίνει (δωρεάν) 2GB χώρο για τα αρχεία σου + 500MB για κάθε φίλο που θα αποδεχθεί την πρόσκλησή σου για να ενεργοποιήσει και αυτός την υπηρεσία. Αν θες 2TB θα πληρώσεις 10 δολλάρια το μήνα!
Το Google Drive, μία μάλλον παρεξηγημένη υπηρεσία της Google, η οποία σου παρέχει 15GB αποθηκευτικό χώρο στο ίντερνετ ΑΛΛΑ είναι χώρος που τον μοιράζεται με όλες της υπηρεσίες της Google. Ήτοι, αν έχετε 20.000 e-mail τα οποία πιάνουν 10GB, τότε η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για άλλα 5GB. Αν έχεις ενεργοποιήσει το συγχρονισμό των Google Photos στο κινητό σου (android) τότε μπορεί να έχεις 5GB photos στο ίντερνετ (και να μην το ξέρεις!) οπότε σου μένουν 10GB κ.ο.κ. Και εδώ με κάποια χρήματα παίρνεις έξτρα χώρο (για όλες τις υπηρεσίες).
Υπάρχουν σίγουρα και άλλα εκεί έξω, εγώ αυτά ξέρω, αυτά εμπιστεύομαι, που λένε, είναι και “κατεβάσιμα” (ουαου!) από το ίντερνετ, οπότε μπορείτε να τα έχετε σαν φάκελους στον υπολογιστή σας, δηλαδή κομπλέ!
Ωραία, βρήκαμε ΠΟΥ θα το κάνουμε, το ΠΩΣ και το ΤΙ όμως;
Ας αρχίσουμε από το ΤΙ:
- Φωτογραφίες
- Βίντεο
- Αρχεία από σχολές / δουλειά / λογαριασμούς κτλ.
- Μουσική
Η σειρά είναι ενδεικτική και μπορεί να είναι κάτι πιο σημαντικό από κάτι άλλο για τον καθένα οπότε προσαρμόστε αναλόγως!
Ωραία, και τώρα πάμε στο κυρίως πιάτο, το ΠΩΣ!
Καταρχήν, οργανώνουμε τα αρχεία μας:
Για τις φωτογραφίες ένας ωραίος τρόπος είναι ο εξής:
Τις οργανώνουμε σε φακέλους και βάζουμε ημερομηνία πρώτα, και μετά περιγραφή όπως παρακάτω:
2007-05-01-Πρωτομαγιά στο τάδε μέρος
Εδώ χρησιμοποιούμε το σχήμα το αμερικάνικο για την ημερομηνία, με βάση το οποίο πρώτα βάζουμε την χρονολογία, μετά το μήνα και τελευταία την ημέρα!
Το τελικό αποτέλεσμα στους φακέλους θα είναι κάτι όμορφο και λειτουργικό αφού πρώτος πρώτος θα είναι ο παλιότερος, και τελευταίος ο νεότερος, ενώ για κάθε φάκελο, αν έχετε πάει στο ίδιο μέρος παραπάνω από μία φορές, θα ξέρετε αμέσως που αναφέρεται.
Αφού τελειώσουμε την οργάνωση (και θα πάρει χρόνο, πιστέψτε με!) μπορούμε ιδανικά να τις ζιπάρουμε με κάποιο πρόγραμμα του στυλ 7-zip ώστε να μην είναι χύμα στο (δεύτερο, αυτό του backup, ντε!) αποθηκευτικό μέσο της επιλογής μας.
Μην ξεχάσω:
Αν δεν θυμάστε από πότε είναι μια φωτογραφία, κάντε της ένα δεξί κλικ “Ιδιότητες” και πάτε “Λεπτομέρειες”, κάτω κάτω θα λέει πιθανότατα πότε τραβήχτηκε!
Για τα βίντεο που δεν θα είναι (λογικά) τόσα πολλά, μπορείτε απλά να φτιάξετε φακέλους και να τα βάλετε μέσα με μια σειρά που να έχει νόημα, ή απλά ακολουθείτε τα παραπάνω για τους φακέλους, αν θέλετε να είναι το ίδιο οργανωμένα.
Ή τα πετάτε μέσα στους φακέλους των φωτος εναλλακτικά.
Όπως και να ‘χει, εδώ το ζιπάρισμα δεν έχει και πολύ νόημα, γιατί είναι συνήθως μεγάλη η πληροφορία.
Για τα αρχεία δουλειάς / σχολής κτλ. έχει και παραέχει όμως!
Γενικά, επειδή αυτά του τύπου αρχεία .doc .pdf .xls κτλ. είναι μικρούλια, μπορούμε να τα συμπιέσουμε (βρήκα την ελληνική λέξη, επιτέλους!) και να έχουμε ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα.
Εδώ τώρα η οργάνωση είναι ένα προσωπικό θέμα πιστεύω, οπότε δεν θα δώσω κάποια nifty advice, όμως όποιον τρόπο κι αν ακολουθήσετε έχετε υπ’ όψιν σας να μην το παρακάνετε!
Το λέω με την έννοια ότι επειδή αυτά τα αρχεία τα αλλάζουμε συνέχεια, μπορεί να τα έχουμε και σε κάνα desktop π.χ. και όχι κάπου οργανωμένα.
Αν τελειώσει βέβαια ένα project / εργασία, δεν έχουμε λόγο να μην “καθαρίσουμε” την επιφάνεια εργασίας μας και να δώσουμε χώρο στο επόμενο!
Επίσης, αν χρησιμοποιούμε συνέχεια μνημάκια (ή φλασάκια) USB για να τα πηγαίνοφέρνουμε, έχουμε κάνει ήδη backup και δεν το ξέρουμε!
Τέλος, για τη μουσική μπορούμε να κάνουμε μια καλή εκκαθάριση των mp3 μας, με βάση το είδος, τον καλλιτέχνη, τη χρονολογία ή ακόμα και αλφαβητικά, χρόνο έχουμε να πειραματιστούμε!
Θέμα: Κινητά
Τα κινητά μπορεί να είναι διαφόρων ειδών, μπορεί να έχουν επεκτάσιμη μνήμη, μπορεί και όχι, αλλά και αυτά ΔΕΝ είναι άτρωτα!
Μπορείτε να “τραβήξετε” φωτογραφίες έγγραφα και βίντεο στον υπολογιστή σας και να τα κάνετε στη συνέχεια backup, ή και κατευθείαν σε έναν εξωτερικό σκληρό για να μην κλαίτε αν πάθει τίποτα του ρημάδ’!
Προσοχή, τα social και τα διαφόρων ειδών messengers μπορεί να έχουν “περίεργες” διαδρομές φακέλων για τα αρχεία τους και να μην τα βρίσκετε με τη μία…
Χρυσός Κανών
Άν αμφιβάλλετε ειδικώς ή γενικώς, αποφύγετε τα cut-paste και πάτε με copy-paste. Καλύτερα να έχεις κάτι δύο φορές από το να το χάσεις για πάντα! Υπάρχει και το απλό delete για μετά!
Γιατί το resurrection (μέσα στο κλίμα των ημερών είμαι πάλι!) των αρχείων γίνεται αλλά δεν είναι τόσο απλό, μπορεί να κοστίσει μία περιουσία και σίγουρα δεν θέλετε να μπλέξετε!
Και μιας και το αναφέραμε το επίκαιρο, πάμε και το σχετικό:
Ανέκδοτο
Είναι ο Χριστός και ο Διάολος και προκαλεί ο Διάολος τον Χριστό σε μονομαχία για το ποιος πληκτρολογεί πιο γρήγορα…
Ο Χριστός δέχεται την πρόκληση και αρχίζουν και οι δύο την πληκτρολόγηση!
Ο Διάολος πληκτρολογεί σαν…διάολος που λένε, έχει βάλει το ultra fast και πάει σφαίρα.
Ο Χριστός χαλαρός και άνετος πληκτρολογεί με άνεση αλλά όχι το ίδιο γρήγορα, για κανένα λόγο!
Κάποια στιγμή, ΜΠΑΜ!
Πέφτει το ρεύμα!
Μετά την απαραίτητη επανεκκίνηση, ο αγώνας τελειώνει και, ω του θάυματος, ο Χριστός είναι ο νικητής!
Το επιμύθιο; (και ταυτόχρονα το πώς)
…
…
…
…
…
JESUS SAVES!
Καλή Ανάσταση σε όλες και όλους!
Καλή Ανάσταση & διαδικτυακά ! 🐇🐣🥚